9 Packråd till flytten
Det är alltid mycket att tänka på inför en flytt. Inte minst ska alla saker packas ner. Ett alternativ är att anlita ett flyttföretag som gör allt arbete åt en, men om du vill packa själv kan några tips på vägen vara bra. Här får du nio packtips som gör att packningen går enklare, snabbare och samtidigt skyddas både dina saker och din hälsa under flytten. Fortsätt läsa för att få reda på hur du ska packa dina växter, tavlor, kylvaror och allt annat du vill ha med dig.
Packa allt du inte behöver först
I god tid innan flytten kan du börja packa sådant du inte behöver. Kanske har du ett förråd med massor av pryttlar i som du inte använder speciellt ofta? Börja där! Rensa ut allt du inte behöver och skänk bort alternativt kasta det. Packa sedan resten och stapla kartongerna. Är det mitt i vintern kommer troligen inte sommarkläderna till pass, och sker flytten mitt i sommaren kan pulkor och skidor packas tidigt. Samma sak gäller i själva bostaden, och i eventuella garage. Packa ner allt som inte används dagligen eller mer ofta. Reservtäcken, en hel del gardiner, handdukar, böcker och liknande kan oftast packas flera månader innan flytten. Stapla sedan kartonger och lådor på ett ställe. Det gör att du slipper stressa med packningen när flyttdagen närmar sig. Det som är packat är redan nere så att säga.
När det gäller saker som kläder kan man ofta underlätta packningen. Kläder som hänger på galge packas enkelt genom att man gör ett hål i botten på en sopsäck. Genom hålet träs galgarna och sedan dras säcken ner över plaggen. På så sätt blir det lätt att bära med sig plaggen i galgarna, för att sedan hänga upp dem i den nya bostaden. Säcken rivs sedan bort.
Packa porslin, glas och ömtåliga saker
I nästan alla typer av flyttar ska ömtåliga saker med. Det kan vara allt från växter till tavlor, glas och prydnadssaker. I köket kan du tidigt börja packa ugnsformar, bunkar och redskap som inte används så ofta. Även tallrikar och glas som inte används dagligen kan packas ner. Tallrikarna packas stående, på högkant. Mellan dem läggs papper eller skumplast. Resten av lådan kan fyllas med oömma och lättare saker som plastburkar, aluminiumfolie eller baktillbehör. När det gäller glas slås de in ordentligt i till exempel tidningspapper och sedan läggs de ner i kartongen.
Frysvaror och mat är inte ömtåligt i den bemärkelsen att det går sönder men däremot är det temperaturkänsligt. Frysvaror kan inte flyttas innan frysen i den nya bostaden är påslagen. Tänk på att flytta varorna så snabbt som möjligt och gärna i kylväskor. Det allra bästa är att flytta så lite frysvaror som möjligt. Passa på att rensa ur och äta upp ur frysen innan flytten.
Flytta växter
Tavlor och växter är ömtåliga och de kan dessutom vara svåra att flytta. Tavlor ställs i öppna kartonger. Större tavlor är lättast att linda in i plast eller tyg och sedan flyttas de en och en. Samma sak gäller för växter. Små växter kan ställas i en kartong, större sådana får man bära. Har man riktigt stora växter kanske man behöver flytta dem i minibuss eller lastbil. Tänk då på att binda upp växten så att den inte välter under transporten.
Om du har tillgång till en större bil kan det ofta gå att hänga upp tavlorna i bilen. Se bara till att de säkras ordentligt så de inte kan ramla ner under transporten.
Farliga ämnen
Giftiga och brandfarliga ämnen är bra att flytta i egen bil. Många flyttföretag vill nämligen inte flytta dem alls. Vill du inte själv transportera ämnena eller om du inte har användning för dem kan du i god tid lämna saker som färg, lösningsmedel och annat till återvinningsstationen. Då blir det lite färre föremål att släpa på.
Farliga ämnen i mindre mängd som handsprit, hårspray eller rengöringsmedel är dock undantag. Det brukar även flyttföretag kunna ta med sig om de är väl förpackade och om de inte kan läcka ut. När det gäller farliga föremål som till exempel vapen får de inte transporteras av någon annan än den som har licens för dem. Vapnen bör tas ut ur vapenskåpet och transporteras fritt men det är viktigt att de inte lämnas utan tillsyn. Om man har ammunition ska även den säkras så den inte kan gå av utan att det är meningen. Informera dem som hjälper dig med flytten om vapnen och de tillbehör som finns, samt hur de ska tas omhand.
Böcker och tyngre föremål
Lådorna får inte packas för tungt vid en flytt och böcker samt flaskor eller andra tunga föremål är lätt att packa för mycket av. Lådorna ska inte väga mer än maximalt 20 kilo. Packa därför bara lådan till hälften med böcker eller tunga saker. För att fylla lådan kan du sedan använda filtar, täcken, kuddar eller annat som ska med. Alla lådor ska fyllas fullt men inte väga för mycket.
Emballera möbler och annat
När det gäller flytten av möbler kan man i lättare sådana låta lådornas innehåll ligga kvar. Tänk på att tejpa lådorna eller linda in dem med plast. Låt nycklar och liknande sitta kvar, eller samla dem på en knippa som du lägger bland dina värdesaker. Har du tyngre möbler bör du tömma lådorna. Passa på att rensa om innehållet inte använts på länge. I regel är det bra om lådorna sitter kvar i möbeln, tomma. De ger stabilitet och gör möbeln lättare att flytta. Även här gäller att lådor eller skåp ska hålla sig stängda under flytten. Finare möbler som inte ska repas bör man alltid täcka med filtar eller plast. Då minskas risken att de skadas rejält.
Elektronik
Mindre hemelektronik monteras ner och packas i kartonger. Lägg även ner tillhörande sladdar. Större elektriska apparater transporteras med fördel i originalkartonger om sådana finns kvar. TV-apparater transporteras för sig, gärna i egen bil om flyttföretag anlitas. Har du vitvaror som ska med i flytten ska de alltid tömmas. Se till att emballera dem med plast eller liknande och tejpa fast sladden så man inte snubblar på den. Låt gärna vitvaran stå lite öppen till dagarna innan flytten så undviker du dålig lukt.
Större elektronikprodukter som datorer, skrivare och annat placeras i lådor om det är möjligt, annars får de bäras en och en. Externa hårddiskar, USB-minnen och annat som innehåller material som är ovärderligt bör hanteras med stor försiktighet. Ett bra tips är att säkerhetskopiera all data på datorerna innan flytten ifall något trots allt skulle hända dem.
Värdesaker
När det gäller värdesaker som nycklar, mediciner, laddare, fjärrkontroller, viktiga dokument och annat ska du alltid flytta dem på egen hand. Samla dem i en väska eller låda och markera den. Se till att du alltid håller koll på den lådan eller väskan och lämna den inte utan uppsikt. På liknande sätt kan du göra med en låda som innehåller saker som behövs för första natten i den nya bostaden. Tänk också på att göra plats för eventuella husdjurs saker i den lådan. Matskålar, foder och andra viktiga saker för dem bör man också hålla koll på.
Vissa värdesaker kan också vara klokt att lägga i bankfack eller liknande om de är mycket värdefulla. Har du ett kassaskåp av mindre modell som ska med i flytten kan värdesakerna också ligga kvar i det. Då är risken minimal att de kommer bort. Så länge kassaskåpet är låst kan inte heller några obehöriga komma in i det, vilket kan kännas extra tryggt.
Märk upp allt
Se till att märka upp alla kartonger och lådor. Det underlättar när man bär in och dessutom slipper man leta efter enstaka saker. Står det lakan på en kartong vet man var de finns. Då behöver man inte gå igenom tio omärkta lådor för att finna det man söker. Skriv på båda kortsidorna, ovansidan och gärna på en långsida. Var gärna extra tydlig och skriv både innehåll samt placering av lådan. Då underlättar du verkligen för dem som ska bära in föremålen. Om du bara skriver på ovansidan blir det omöjligt att se vad som är i lådan när de staplas ovanpå varandra. Skriver du på flera sidor är det dessutom osannolikt att märkningslappar ramlar bort, eller att någon missar märkningen. Använd en penna med rejäl spets så det syns vad som står. Text skriven med en blyertspenna bli otydlig och kan lätt smetas ut vid fuktigt väder eller om det tar ett tag innan man hinner packa upp.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!