30 tips för effektiv fläckborttagning

Det är aldrig roligt att få fläckar på sina kläder och ibland kan fläckarna dessutom vara riktigt svåra att få bort. I regel är det mer skonsamt att bara ta bort en fläck istället för att hela tyget ska behöva tvättas, och det går faktiskt i de allra flesta fall. Det finns flera varianter av fläckborttagning och med dem och lite vädring kan du få dina plagg som nya igen.

När det gäller all fläckborttagning är det som allra bäst att ta hand om fläcken direkt, men ibland går det inte. Ofta går dock fläcken att ta bort om man ger det lite tid och använder rätt fläckborttagningsmedel.

30 vanliga fläckar och hur du får bort dem

Här tar vi upp 30 vanliga fläckar som ofta hamnar på kläder och möbler, samt hur du enkelt kan få bort dem.

Fettfläckar

Om fettfläcken är ny bör du först suga upp så mycket som möjligt av fettet. Använd hushållspapper som trycks mot fläcken. Använd sedan majsmjöl eller potatismjöl som får ligga på fläcken över natten. Ta bort överskottet av mjölet med en dammsugare, förbehandla fettfläcken med såpa eller diskmedel och tvätta sedan tyget med en vanlig maskintvätt.

Blodfläckar

Alla blodfläckar bör i ett första steg sköljas i kallt vatten. Använd absolut inte varmt sådant. I blod finns mycket protein och om det sköljs bort med varmt vatten är risken att blodet biter sig fast än mer. Då kan det bli omöjligt att få bort fläcken.

Om fläcken hunnit torka kan tyget läggas i blöt. Använd kallt vatten och häll i ett par matskedar salt per liter vatten som används. Plagget bör ligga i blöt under minst ett par timmar. När fläcken är borta kan du tvätta som vanligt. Om fläcken är kvar även efter flera timmar kan du blanda två delar bikarbonat med en del vatten. Den här blandningen läggs direkt på fläcken och får ligga där i cirka 30 minuter. Skrapa bort det överflödiga, och dutta sedan med en fuktig trasa för att få bort all bikarbonat innan plagget tvättas som vanligt.

people tossing their clear wine glasses

Vinfläckar

Fläckar av vitt vin är relativt lätta att få bort. Rödvinsfläckar och fläckar av rosévin kan vara värre. Badda dem med vatten så snart som möjligt. Lägg sedan på salt och låt det dra ur vinet ur tyget. När saltet mättas tar du bort det och lägger på nytt tills dess att fläcken minskat. Skölj sedan tyget med hett vatten, men se till att tyget tål temperaturen. Tvätta som vanligt. Är fläcken kvar kan den också behandlas direkt med ättika som spätts ut i vatten, om tyget tål ska vattnet vara hett. Är fläcken gammal kan man prova att ta bort den med fet, fet mjölk. Mjölken sak värmas till den sjuder. Tyget som är fläckat läggs i och får ligga kvar tills mjölken är kall. Tvätta sedan tyget som vanligt.

Asfaltsfläckar

Nyare asfaltsfläckar kan tas bort genom att en trasa fuktas med kemiskt ren bensin. Badda sedan fläcken utifrån och in. Är fläcken äldre kan vanligt jordnötssmör användas för att få bort den.

blue berries in tilt shift lens

Blåbärsfläckar

Fläcken kan eventuellt tas bort med lite diskmedel som blandats ut i ljummet vatten på en trasa. Om ditt tyg tål att blekas kan du också testa med citron om diskmedlet inte fungerar. Det kan även fungera med glycerin för att få bort fläcken. Kokande vatten är också ett husmorsknep som fungerat för många.

Chokladfläckar

Fläckar av choklad bör tas bort så fort det bara går. Använd kallt vatten och spola fläcken från tygets baksida. Fläcken kan sedan behandlas med flytande tvättmedel eller diskmedel. När det fått verka en stund läggs plagget i blöt under natten och vattnet bör vara så varmt som tyget tål. Nästa dag kan plagget tvättas som vanligt.

Fläckar av deodorant

Deodorantfläckar blir ofta gula och kan tas bort genom att lite diskmedel blandas med citronsyra och läggs på fläcken. Låt det verka i 30 minuter innan det sköljs bort. En del ättika kan också blandas med 10 delar vatten. Tyget läggs i blöt under ett par timmar, och därefter tvättas det som vanligt.

Fruktfläckar

Blanda en halv tesked citronsyra med en deciliter vatten och lägg på fruktfläcken. Tänk på att citronsyra kan bleka och om tyget är ömtåligt kan det vara bättre att doppa fläcken i ättika som blandats i lite varmt vatten.

people playing soccer on green grass field during daytime

Gräsfläckar

Ofta är såpa eller diskmedel bra mot fläckar av gräs. Lägg på medlet en timme innan plagget ska tvättas, och låt det verka innan plagget tvättas som vanligt. Vita plagg kan också behandlas med etanol eller ren sprit. Är plagget färgat fungerar förbehandling med vinäger eller diskmedel bättre.

Jordfläckar

När jorden torkat dammsugs eller borstas så mycket torr jord som möjligt bort. Plagget blötläggs sedan i varmt vatten med lite diskmedel. När plagget legat i blöt sköljs det av och tvättas i maskin som vanligt.

Klisterfläckar

Fläckar av klister tas bort med kemiskt ren bensin. Dutta tills fläcken försvunnit. Använd sedan en galltvål på ytan där fläcken suttit och låt den verka i 30 minuter. Tvätta sedan hela tyget.

Fläckar av bläckpennor

Etanol eller galltvål kan lösa upp fläckar av bläckpennor. Etanol kan dock bleka färgade tyger.

Läppstiftsfläckar

Ofta går fläckar av läppstift bort i vanlig tvättmaskin. Man kan också gnida fläcken med torrt, vitt bröd för att få bort den.

white candle in clear glass holder

Mjölkfläckar

Mjölkfläckar tas bort med tvål och vatten. Gamla fläckar kan också behandlas med rödsprit eller vinäger innan plagget sköljs och tvättas som vanligt.

Oljefläckar

Sug upp överflödig olja och lägg sedan på potatismjöl över natten. Dammsug bort mjölet som är kvar, behandla fläcken med diskmedel. Låt tyget ligga i blöt en stund och tvätta sedan.

Fläckar av nagellack

Aceton kan användas för att ta bort nagellack. Det kan dock inte användas på syntetmaterial. Även kemiskt ren bensin kan användas, men prova alltid på mindre synliga ställen först.

Rostfläckar

Rost kan tas bort med citron, koncentrerad vinsyra eller  med en blandning av en halv tesked citronsyra som blandats i en liter vatten. Tänk på att syra och citron kan bleka tyget. Man kan också kombinera lite galltvål med citronsyralösningen. Bearbeta fläcken i 15 minuter, och tvätta tyget.

Skokrämsfläckar

Skokrämsfläckar bör behandlas direkt. Ren alkohol kan användas på vita tyger, men på färgade sådana bör alkoholen spädas med vatten och först provas på ett mindre synligt ställe då färgerna kan blekas.

woman in blue and red shirt

Sminkfläckar

Fläckar av smink förbehandlas med såpa, flytande tvättmedel eller diskmedel innan tyget tvättas i maskin.

Spenatfläckar

Om fläcken är ny spolas den under kallt vatten och tyget kan sedan tvättas i maskin efter att fläcken förbehandlats med flytande tvättmedel alternativt diskmedel. Ett annat knep är att gnida en halv, rå potatis mot fläcken.

Fläckar av solkräm

Flytande tvättmedel eller diskmedel läggs på solkrämsfläcken och får verka en liten stund innan plagget tvättas som vanligt.

Fläckar av spritpenna

Spritpenna löses av T-röd men på färgade tyger finns risk att även andra färger bleks.

Stearinfläckar

Ta bort så mycket stearin som går. Det underlättas genom att föremålet läggs i frysen. Stearinet kan då brytas bort. Lägg plagget på strykbrädan och placera ett par lager med hushållspapper på det. Stryk sedan plagget så stearinet sugs upp av papper. Upprepa tills fläcken försvunnit. Återstår lite av fläcken behandlas den med diskmedel och plagget tvättas sedan.

Svettfläckar

Svettfläckar tas bort med tvål eller flytande tvättmedel. Även ättika kan användas. På plagg som blir mycket svettiga kan en sprayflaska med vatten och ättika användas för att spraya de svettigaste områdena. Låt det sitta 10 minuter och kör plaggen i tvättmaskinen.

Fläckar av te

Fläckar av rent te tas bort med hett vatten. Är det mjölk eller grädde i teet ska fläcken först läggas i kallt vatten, sedan i kokande.

Fläckar av trycksvärta

Gnid in fläcken med såpa och tvätta.

Tomatfläckar

Lägg tyget i blöt i kallt vatten, använd glycerin för att behandla fläcken och tvätta sedan.

Ölfläckar

Fläckarna fuktas med vit vinäger och tyget tvättas som vanligt.

Fläckar av kåda

Ren sprit används för att få bort fläckar av koda.

Fläckar av majonnäs

Förbehandla fläcken med såpa och tvätta sedan.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *