Rengör din diskmaskin med dessa tips

Vår diskmaskin har kommit att bli en utav våra mest omtyckta och använda vitvaror som återfinns i vårt hem. Diskmaskinen kommer i kontakt med fett och matrester som vi med jämna mellanrum behöver se till att bli av med för att vår diskmaskin ska fortsatt underlätta i vår vardag. Att rengöra diskmaskinen är enkelt och det går snabbt. Här återfinns tio enkla tips vid rengöring av din diskmaskin för att du fortsatt ska kunna få disken fräsch samt förlänga diskmaskinens livslängd.

  1. Att ta del av den medföljande manualen som du fick med när du köpt diskmaskinen kan vara en god idé. Här kan du enkelt ta del av maskinens uppbyggnad, vilka delar som rekommenderas att rengöras separat samt hur du på bästa sätt får loss dessa.
  2. Rengöring med ättika, citronsyra eller bikarbonat är husmorsknep som du kan använda dig utav i kombination med ett kort program. Innan rengöring av diskmaskinen kan det vara bra att se till att diskmaskinen är tömd på disk.
  3. Att ta ut lösa delar som bestickkorgen. Bestickskorgar samlar på sig matrester och dessa får du lättast bort om denna diskas för hand.
  4. Lösgör och plocka ut diskmaskinskorgarna innan start av rengöring i diskmaskinen. Lägg dessa i blöt för att matrester och fett lättast ska lösas upp för lättare rengöring.
  5. Rengör filter och silen där matrester och fett samlas för hand. Tappa upp vatten med lite medel i, låt delarna ligga där en stund och rengör sedan dessa för hand. Detta är delar som svårt blir rena när vi rengör diskmaskinen och därmed behöver dessa plockas ut och rengöras för hand.
  6. Plocka ut spolarmarna ur diskmaskinen och rengör dessa för hand. Dessa är försedda med små hål där vattnet kommer ut genom. Dessa hål kan vara svåra att rengöra får smuts. Att använda sig av en tandpetare för att lättare komma åt och frigöra smutsen är något du kan prova.
  7. Att använda sig av en tandborste gör att du lättare kommer åt i trånga utrymmen som hörn och vrån som gärna samlar på sig matrester och fett. Ta hjälp av diskmedel eller någon annan form av rengöringsmedel för att lösa upp smutsen och arbeta sedan med borsten.
  8. Listerna i diskmaskinen kan vara svårare att få rena. Att försiktigt använda sig av en svamp i kombination med ett fettlösligt medel gör att du enkelt får rent listerna.
  9. Att torka ur insidan av diskmaskinen med en fuktig trasa med rengöringsmedel. Med detta får du bort smutsen som inte riktigt fick en chans att rensas bort efter att ett rengöringsprogram är genomfört.
  10. Att rengöra ramen samt gångjärn som inte kommer i kontakt med vatten. Detta gör du enkelt med användning av en trasa och svamp där lite diskmedel eller såpa enkelt löser upp smutsen som befinner sig på ramen. Använd dig utav en liten borste på gångjärnen om dessa är svåra att få rena.

yellow sponge between two steel wools

Medel vid rengöring av diskmaskin

Att använda sig utav diskmedel och såpa är ett bra medel som enkelt löser smuts och fett och du kan enkelt torka av. Detta kan du använda dig av såväl vid rengöring av ramen, vid rengöring av lösa delar som bör göras för hand samt vid avtorkning av insidan och alla dessa hörn. Bortom detta kan du använda ättika, citronsyra och bikarbonat som fungerar lösande på kalk- och fettavlagringar samtidigt som dessa är miljövänliga som du smidigt får tag i din matvarubutik.

 

Diskmaskinssalt för hårt vatten

Har du hårt vatten där du bor kan du komma att behöva använda dig utav diskmaskinssalt. Detta salt motverkar kalkavlagringar i din diskmaskin som kan göra att disken upplevs som fläckig, utan att komma i kontakt med din disk. Saltet arbetar bakom kulissen och fungerar lösande på kalk och vid användning av detta blir såväl din disk som diskmaskinen i helhet renare.

Spolglans för snabbare torkning

Upplever du problem med att disken efter rengöring är blöt kan du använda dig av spolglans. Spolglans torkar din disk under programmets sista sköljning. Du kan komma att märka skillnad på din disk då spolglans förhindrar vattendroppar från att torka in i disken och skapa oönskade fläckar som kan göra att disken känns ofräsch trots att detta körts i ett rengöringsprogram. Spolglansen och dess mängd kan komma att behöva anpassas efter vattnets hårdhet där du bor. I jakt på mer miljövänliga val kan ättiksprit vara en bra val. Här bör du använda 12 procentig ättiksprit för bästa resultat.

Verktyg vid rengöring av diskmaskin

Vid rengöring av diskmaskin behöver du några överdådiga verktyg utan en vanlig trasa, svamp, fiberduk och en liten borste för trängre utrymmen är vad som krävs för att du ska kunna få rent din diskmaskin. Detta är redskap som oftast återfinns i samtliga hem och du behöver inte oroa dig för stora kostnader.

Små vardagstips för att hålla diskmaskinen ren

Att rengöra filtret och silen en gång i veckan, skrapa av eventuella matrester innan du ställer in disken i diskmaskinen, att se till att det är utrymmen mellan disken för att vattnet och medlet lättare ska komma åt samt att anpassa dosering efter hårdhet på vattnet är några få vardagstips. Utöver detta kan du då och då mellan de mer grundliga städtillfällena köra en tom maskin. Att lägga en klyfta eller två från en citrusfrukt i bestickkorgen är ett enkelt tips för att fräscha upp och få in en god doft i maskinen.