20 Effektiva städtips med ättika

Att städa med ättika gör det inte bara rent, utan det är även bra för miljön, dock bör du undvika vissa material då de inte tål ättika. Det är även viktigt att du inte blandar ihop ättika med ättikssprit. Båda ger effekt vid användning till städning, men skillnaden är att ättika har ungefär 24 procent ättiksyra och ättikssprit har enbart 12 procent ättiksyra. Det innebär att om du ska städa med ättikssprit bör du dubblera mängden än vad som sägs för att få effekt. Ättiksyran är nämligen det som gör att det blir rent och att odörer försvinner. Nedan listar vi 20 effektiva sätt på hur du kan städa rent med ättika.

empty sink

Ättika och vatten – till badrum och kök

För att göra rent i kök och badrum kan du blanda två deciliter ättika, samt två deciliter vatten. Det är bäst att använda sig av en sprayflaska för att sedan spraya ut blandningen på de smutsiga områdena. Har du däremot natursten och marmor bör du undvika att använda denna blandning eftersom ättikan fräter och kan skada underlaget.

Ättika med diskmedel – till socklar och dörrkarmar

För att rengöra exempelvis socklar och dörrkarmar kan du blanda en deciliter ättika, fyra deciliter vatten, samt en tesked diskmedel. Med denna blandning får du alla hemmets ytor rena, förutom natursten och marmor då ättika kan fräta på dessa material och skada dem.

Dölj doften av ättika med eteriska oljor

Ättika kan ha en frän doft som många inte tycker om. Det kan man lätt lösa med hjälp av eteriska oljor. Blanda i några droppar av den eteriska oljan i blandningen så kommer doften mattas av eller försvinna helt. Citrondoft är ett bra tips om du vill ha en fräsch doft i hemmet. Om du istället vill känna en uppiggande doft då är eukalyptus att rekommendera.

Ättika med citronskal

Om du inte har en eterisk olja hemma kan du alltid blanda i citronskal istället. Det ger samma fräschör som en eterisk olja. För att få ut det bästa av citronskalen rekommenderas du att låta citronskalen ligga i en omsluten burk tillsammans med ättika i några veckor. Därefter plockar du ut citronskalen och blandar i vatten och har sedan en väldoftande allrengöring.

Skura med ättika och bikarbonat

Förutom ättika kan du även använda bikarbonat till städningen, exempelvis som skurmedel. Bikarbonat, liksom ättika, är ett mer miljövänligt sätt att städa på och om du dessutom kombinerar ättika med bikarbonat får du ett skurmedel, som rengör dina golvytor och spishällar på ett effektivt och bra sätt. Börja med att blanda ihop bikarbonat med vatten, tills dess att blandningen blir till en smet. Smeten breder du sedan ut på valfritt område och skurar. Sedan blandar du vatten och ättika  i lika delar som du sprutar på, med exempelvis en sprayflaska. När det börjar fräsa börjar bikarbonaten jobba och rengöringsprocessen är igång. När det har slutat fräsa ska du spola av med rent vatten.

brown and white bread on black pan

Rengör ugnen med ättika och bakpulver

När du ska rengöra din ugn är ett bra tips att använda ättika kombinerat med bakpulver. Bakpulver, liksom bikarbonat ger en frätande effekt och det tillsammans med ättika gör att ugnen blir ren på ett effektivt sätt. Blanda bakpulver med ättika till en smet, som du sedan smetar ut överallt i ugnen. Det är viktigt att använda gummihandskar eftersom bakpulvret fräser och bubblar. På så sätt vet du också att rengöringsprocessen är igång. Tänk på att det är bra att ha mycket ventilation eftersom doften kan bli mycket intensiv. Det är också bra att skydda golvet från eventuella stänk. När blandningen har torkat ska man torka av ugnen med varmt vatten och en ren trasa.

Putsa fönster

För att få en bra och effektiv fönsterputs kan man blanda en liter vatten och en matsked ättika i en sprayflaska. Spraya sedan blandningen på fönster och speglar och använd gärna en fiberduk för att torka av. Det fungerar även på större vaser som kan vara krångliga att handdiska.

Kalka av badrummet

I badrummet bildas kalkavlagringar. Med tre matskedar ättika, fem deciliter vatten och en deciliter såpa får du ett perfekt avkalkningsmedel att använda på alla ställen i badrummet där det bildas kalk. Blandningen bör verka en stund innan du skrubbar, med hjälp av exempelvis en tandborste.

Förebygg mögel och kalk

Ett enkelt sätt att förebygga mot både mögel, kalk och fukt är att ha en sprayflaska med ättika och vatten i duschen. Blanda lika delar ättika och vatten i en flaska. Efter duschen sprayar du bara på medlet och låter det verka, utan att avlägsna det. Ett enkelt sätt att förhindra kalk och mögel att gro.

pink and green plastic container

Rengör tvättmaskinen

Tvättmaskinen måste också rengöras med jämna mellanrum. Detta gör du enklast genom att hälla i en och en halv deciliter ättika i tvättmedelsfacket. Tvätta maskinen i 60-90 grader och därefter har du en ren tvättmaskin.

Missfärgning på kläder

För att få bort missfärgningar och fläckar på kläder är ättika att rekommendera. Blanda vatten och en skvätt ättika. Använd en trasa för att badda på blandningen på det drabbade området. Därefter ska du tvätta plagget som vanligt.

Ta bort fläckar från mattor

Med en deciliter vatten och en deciliter ättika kan du få bort fläckar från mattor. Spraya blandningen på det drabbade området och gnugga med en handduk. Upprepa processen tills du ser att fläcken är upplöst.

Ättika istället för sköljmedel

Istället för att använda sköljmedel som dessutom är skadligt för miljön kan du göra eget sköljmedel. Du blandar bara sju och en halv deciliter vatten med två och en halv deciliter ättika och har ett hemmagjort sköljmedel. Dessutom kan du droppa i några droppar eterisk olja för att få en egen doft.

Få bort lukt i toaletten

Med ättika får du bort odörer och får dessutom en rengjord toalett. Allt du behöver göra är att hälla i en deciliter ättika i toalettstolen och låta det verka en kvart. Därefter skurar du med toalettborsten och spolar.

gray steel 3-door refrigerator near modular kitchen

Dåligt lukt i kylskåpet

Det finns två alternativ att få bort dålig lukt i kylskåpet. Du kan antingen torka av i kylskåpet med ättika och vatten eller ställa in en skål med ättika över natten för att få bort dåliga lukter.

Få ett nytt liv i diskredskapen

För att disktrasan och diskborsten ska få ett nytt liv kan du lägga de i en skål med vatten och ättika. Låt stå över natten och sedan har du fräscha diskredskap.

Dålig lukt i bilen

För att få bort dålig lukt i bilen kan du ställa in ett glas ättika i bilen och låta stå över natten. Om lukten sitter kvar, upprepa processen tills den försvunnit.

Unkna handdukar

För att få bort unken lukt på handdukar kan du använda dig av bikarbonat och ättika. Använd en deciliter ättika och tvätta handdukarna med varmt vatten. Tvätta sedan handdukarna i hett vatten och ha i en halv deciliter bikarbonat.

red and black coffee maker

Kalka av kaffebryggaren

Med ättiksprit kan du enkelt och miljövänligt kalka av kaffebryggaren. Fyll behållaren med lika delar vatten och ättiksprit. Låt kaffebryggaren brygga ungefär till hälften. Därefter stänger du av kaffebryggaren och låter den stå i 30 minuter innan du låter resten av vätskan rinna igenom. Skölj därefter kaffebryggaren med vanligt vatten ett par gånger och sedan har du en avkalkad kaffebryggare.

Rengör duschmunstycket

För att få bort smuts och kalk från duschmunstycket är ett bra tips att blanda ättika och vatten i en plastpåse som du sedan trär över duschmunstycket. Se till att påsen sitter tätt, med exempelvis en gummisnodd. Låt stå i minst en timme och spola sedan igenom munstycket med varmt vatten en stund.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *