black magnifying glass on white and brown marble table

20 Städtips med bikarbonat

Bikarbonat kan användas till mycket. Det är ett naturligt ämne som inte doftar. Det är inte heller vanligt att man är allergisk mot preparatet och dessutom är det ofarligt för husdjur och barn. Här får du 20 bra städtips där bikarbonat kan användas.

white vanity sink

Rensa avlopp

I diskhoar och tvättställ kan bikarbonat användas. Häll i en deciliter bikarbonat och häll sedan på en halv deciliter ättika eller vinäger. Låt det fräsa och bubbla. Vänta sedan i ungefär fem minuter för att blandningen ska verka. Spola sedan med hett, gärna kokande vatten. En vaskrensare kan sedan användas om stoppet inte är helt borta. Håll för den andra hon eller översvämningshålet. Då blir det bra tryck när vaskrensaren används.

 

Städa diskhon

Diskhoar kan bli matta och lite feta. Fukta först diskhon med hett vatten, pudra över bikarbonat och skrubba sedan med en kökssvamp. Diskhon kommer då att blänka igen.

 

Förebygg dålig lukt

I diskhoar och avlopp kan lite bikarbonat hällas i om du ska vara borta eller om avloppen inte används så ofta. Då kommer det inte börja lukta illa.

brown and white bread on black pan

Städa ugnen

Det är lätt att städa ugnen med diskmedel. Blanda ut en del salt med en del bikarbonat. Tillsätt vatten så det blir som en smet. Stryk ut smeten i ugnen. Värm upp ugnen till 200 grader och sätt luckan på glänt. Stäng av ugnen, låt den svalna och torka ur med en trasa.

Få spisen ren

Sprid ut ättika över spisen och pudra över bikarbonat. Det kommer bubbla rejält. När det slutar bubbla kan du torka av spisen med en fuktig trasa och torka sedan av den med en torr sådan.

Ta bort fastbrända livsmedel

Fastbränd mat kan tas bort genom att man häller varmt vatten i grytan och låter det stå. Häll bort allt vatten och strö sedan i bikarbonat. Använd en vanlig kökssvamp för att skrubba bort resten av det som bränt fast.

beverage can in refrigerato

Dålig lukt i kylen

En kyl kan drabbas av dålig lukt. Fisk, ost och annat med stark doft kan göra att kylen börjar lukta illa. Genom att ta bort alla livsmedel ur kylskåpet och sedan torka ur det med en blandning av vatten och lite bikarbonat försvinner lukten. Livsmedlet kan ställas in igen, och tillsammans med dem en liten skål bikarbonat. Kylen kommer inte lukta illa igen.

 

Få sophinken att sluta lukta

Sophinken kan lukta en del även om påse används. Häll i lite bikarbonat i botten. Det suger upp fukt som kan bildas, och dessutom tas den dåliga lukten bort. Det fungerar även bra i soptunnor på toaletter.

 

Ren skärbräda

Det är lätt att grovrengöra skärbrädan med bikarbonat. Blanda bikarbonat med lite ättika. Blandningen kommer börja bubbla. Stryk ut den på skärbrädan med en svamp. Låt den sedan verka i ett par minuter innan du skrubbar. Skölj med vatten och låt skärbrädan torka.

 

Använd bikarbonat i termosen

Termosar kan vara svåra att få rena. Fyll den med hett vatten, häll i lite citron och en tesked bikarbonat. Låt stå några minuter och ta en flaskborste för att få bort allt. Häll ur vattnet, skölj och låt termosen torka stående upp och ner.

 

white ceramic bathtub near white framed window

Rengör badrummet

Att rengöra badrummet med bikarbonat gör det lätt att städa. Fyll en hink med varmt vatten. Häll i en deciliter bikarbonat och torka av alla ytor. Kakelfogar kan pudras med rent bikarbonat, och efter det sprayas vatten på. Använd en borste för att skrubba bort smutsen. Allt blir skinande rent.

 

Hygienisk rengöring av toalettstolen

Spola toalettstolens insida. Pudra sedan bikarbonat i hela stolen och låt stå, gärna över natten. Häll lite ättika i en kanna och fyll på med vatten. Häll sedan runt om i toalettstolen så det fräser. Skura med toaborsten och spola.

 

Bikarbonat som fläckborttagare

Bikarbonat kan användas för att få bort fläckar. Fukta en svamp och doppa den i bikarbonat. Gnugga sedan fläcken försiktigt med smeten tills fläcken försvinner. Överflödet torkas av med en trasa innan en torr trasa används för att torka torrt.

 

Möbler med dålig lukt

En möbel som börjat lukta instängt kan man lätt åtgärda. Pudra i bikarbonat och låt det stå ett par dagar. Dammsug sedan möbeln. Ställ gärna in en skål med bikarbonat efteråt. Då kommer eventuell kvarvarande lukt att försvinna.

white wooden dresser with mirror

Gör madrassen fräschare

Med bikarbonat blir det lätt att fräscha upp madrassen. Ta bort sängkläderna och vädra gärna madrassen. Dammsug den med ett textilmunstycke och pudra på bikarbonat som får verka i minst 20 minuter. Bikarbonatet kommer dra åt sig fukt och lukt. Dammsug sedan ytan så att pulvret försvinner. Använd dock inte en påslös dammsugare eftersom motorn kan förstöras på en sådan.

 

Gör mattan ren

Mattor kan bli smutsiga efter en tids användning. Dammsug den noga och pudra sedan över bikarbonat som får ligga en stund. Dammsug mattan igen och få bort allt bikarbonat. Det fungerar även att piska mattan för att få bort det vita pulvret.

 

Få väggen ren

Om du fått fläckar eller kanske färg på väggen kan bikarbonat användas för att ta bort det. Fukta en trasa med vatten och doppa den i lite bikarbonat. Gnugga på färgen eftertorka med en fuktig trasa. Det här fungerar också utmärkt om barn till exempel har ritat på en vägg med kritor eller andra pennor. Har väggen starka färger eller är tapetserad kan det dock vara klokt att prova på ett mindre synligt ställe först.

grey stainless steel cutlery set

Putsa silverbestick med bikarbonat

Det går utmärkt att putsa silverbestick som oxiderat med bikarbonat. Lägg aluminiumfolie i ett kärl där alla bestick får plats. Häll sedan i en deciliter salt och en deciliter bikarbonat. Fyll på med hett vatten och lägg i besticken. De får sedan ligga där i cirka 30 minuter. Skölj besticken med vatten och torka dem med en mjuk trasa.

 

Kaffefläckar eller tefläckar på porslin

Te samt kaffe kan missfärga porslin rejält. Om muggarna blivit fula invändigt kan en deciliter bikarbonat blandas med hett vatten i diskhon. Låt muggarna ligga i 30 minuter och diska som vanligt. Upprepa om missfärgningarna mot förmodan inte försvunnit. Det fungerar självklart också bra om man fått kaffe- eller tefläckar på tallrikar eller annat porslin.

 

Få vittvätt vitare

Bikarbonat fungerar bra för att göra vittvätt än vitare. Lägg i en deciliter bikarbonat till det vanliga tvättmedlet. Tvätta sedan som vanligt, och tvätten kommer genast bli vitare. Det fungerar både på handdukar, lakan, underkläder och andra vita tyger. Bikarbonatet bleker utan att orsaka dålig lukt och dessutom är det inte farligt för miljön.

 

Bikarbonat som sköljmedel

Bikarbonat går utmärkt att använda som sköljmedel. Du lägger helt enkelt ungefär en deciliter bikarbonat i sköljmedelsfacket istället för flytande sådant. Doseringen kan självklart anpassas om man tvättar lite mindre. Tvätten blir både len och mjuk.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *