white wooden kitchen cabinet and stainless steel microwave oven

Hur du bäst rengör din ugn

Det är inte många av oss som har ”rengöring av ugn” på toppen av vår lista. Men det är bättre att ta itu med det hela innan det börjar lukta eller när matrester har tappats i ugnen. Det behöver inte vara svårt att rengöra sin ugn. Här kommer några tips på hur du snabbt och lätt kan få ugnen skinande ren.

Tips på hur du städar ugnen

Om du rengör ugnen regelbundet kommer du inse att det är väldigt enkelt. Genom att endast rengöra den då och då kommer det många gånger bli mer jobb, ta längre tid och kännas jobbigt. Det kommer, i sin tur, leda till att du inte vill rengöra ugnen och du skjuter istället upp det till senare. Ett tips är att du försöker rengöra den minst var tredje månad.

Det första du bör göra är att läsa ugnsinstruktionen som bör finnas tillgänglig. Det finns nämligen vissa ugnar som har rengöringsprogram. De fungerar genom att de förbränner avlagringarna som gammal mat kan ha lämnat på en hög temperatur. Sedan är det bara att torka bort askan som finns kvar. Fördelen med detta är att du endast behöver trycka på en knapp för att starta rengöringen. Nackdelen är dock att du inte kommer kunna använda din ugn på ett par timmar. Det kommer även börja lukta rätt starkt i köket så det är bäst att undvika rummet under rengöringsprocessen.

Om din ugn har en rengöringsfunktion är det viktigt att du inte försöker rengöra den med andra medel, vare sig det gäller hemmagjorda blandningar eller ugnsrengöringsmedel du köpt. Det kan leda till skada på din ugn. Därför är det viktigt att du läser igenom instruktionerna innan du börjar.

Rengör med såpa

Såpa och vatten är ett miljövänligt och lätt sätt att rengöra ugnen. Blanda endast 1 deciliter vatten med 2 deciliter såpa. Använd gärna sprayflaska. Spraya sedan insidan av din ugn och stäng luckan. Starta ugnen, sätt den på runt 100 grader och låt stå i drygt 15 minuter. Stäng sedan av den och vänta tills den svalnat. Därefter är det bara att torka bort smutsen med en svamp eller trasa.

Rengör med ättika

Ättika är en annan produkt du kan använda för rengöring av ugn. Häll upp lite i en ugnsfast skål som du sedan ställer in i ugnen. Värm den till 50 grader och lämna den i en timme. Ättikan kommer, i kombination med värmen och fukten, att lösa upp avlagringar och fett. Sedan är det bara att torka bort resterna med en trasa.

Rengör med bikarbonat/bakpulver

Ifall du har en ugn som är riktigt ingrodd kan du använda dig av bakpulver eller bikarbonat. Blanda det till en typ av smet med varmt vatten och smörj in insidan av din ugn. Använd handskar. Kom även ihåg att ventilera ditt kök ordentligt samt skydda golvet. När du smörjt in ugnen, spraya ättika eller vinäger över smeten. Då kommer en kemisk reaktion ske, det kommer bubbla och fräsa en del. När detta sedan torkat kan du ta en svamp eller mikrofibertrasa och torka bort smeten.

Glöm inte ugnsgallret

När du rengör ugnen får du inte glömma bord ugnsgallret. Det kommer nämligen också blivit smutsigt efter en längre tids användning. Här kommer några tips på hur du kan rengöra gallret snabbt och lätt.

red cook pot

Blötlägg

Det vanligaste sättet att rengöra ugnsgallret är att blötlägga det. Lägg det antingen i diskhon, en balja, eller badkaret, med lite såpa eller diskmedel. Låt det sedan ligga i 30 minuter. Sen kan du använda dig av stålull för att borsta bort allt smuts. Det kan även fungera bra med en stålborste ifall gallret har flera ingrodda fläckar. Skulle smutsen inte gå bort kan du låta gallret ligga i såpan över natten.

Rengör gallret i ugnen

Ett annat sätt att rengöra gallret är att använda din ugn. Lägg det i en djup ugnsplåt och häll i vatten tills gallret är helt täckt. Droppa sedan i diskmedel eller såpa och låt det stå 30 minuter i 100 grader. Skölj sedan av resterna på gallret när det svalnat.

Använd tidningspapper

En sista metod du kan använda till gallret är dagstidningar. Blöt tidningarna och lägg ut de på en skyddad yta. Tidningspapperet bör täcka en yta som är lite större än gallret. Lägg sedan gallret på tidningarna och smörj in med såpa. Täck sedan ovansidan av gallret med blöta tidningar och vik ihop det hela. Låt det sedan stå några timmar.

pizza on stainless steel tray

Rengör ugnsluckan

Sist men inte minst kommer här några enkla tips på hur du kan rengöra ugnsluckan. När du lagar mat i ugnen händer det att luckan blir stänkt av maten. Glaset kommer tillslut vara omöjligt att se igenom. Det viktigaste att tänka på när du ska rengöra luckan är att de många gånger är mer ömtåligt jämfört med gallret och ugnen. Använd därför skonsamma metoder.

 

Bikarbonat/bakpulver och vattensmeten kan vara ett bra alternativ. Låt det verka på glaset upp till en timme och torka sedan bort. Du kan sedan efterpolera med en torr trasa.

 

Skulle luckan vara extremt smutsig kan du även spraya på ättika. Men precis som ugnsrengöringen är det viktigt att du ventilerar rummet och använder handskar. Det kommer fräta sönder smutsen och göra det lättare för dig att sedan torka bort allt smuts med en fuktig trasa.

 

Det finns även speciellt rengöringsmedel du kan använda till ugnsluckan. Dubbelkolla dock alltid att det är ett skonsamt medel som inte skadar glaset.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *